Prilagođeno pretraživanje

Sunday, December 16, 2007

Teletina s lukom

Potrebno:

125 dkg teletine od plećke
sok od pola limuna
1 feferon
50 dkg sitnih glavica luka
1 lovorov list
1 kašičica zrnca kardamoma
2 kašike nasjeckanog korijandera ili peršuna
slatko vrhnje
3 kašike ulja
8 dkg maslaca
so,biber

Priprema:

Oljuštite luk i ostavite ga čitavog,a meso narežite na komade velike pout njih ili malo manje.Luk ispržite na 2 kašike ulja i zalijte čašom vode.Dodajte feferon,lovorov list,korijandar,kardamom i malo soli.Dinstajte dok se voda ne ispari.Posebno zagrijte preostali maslac i ulje.Meso miješajte i pržite da sa svih strana dobije boju.Zalijte limunovim sokom,dodajte so,biber i nasjeckano začinsko bilje.Kad provri,umiješajte smjesu s lukom i dobro promiješajte.Pokrijte poklopcem ili dvostrukim slojem aluminijske folije.Pecite 60 minuta u rerni na 180 stepeni C.Povremeno promiješajte i po potrebi dodajte malo vrhnja.
Sok od pečenja možete iskoristiti za pripremu finog umaka.U masnoći sipajte vodu,supu ili vrhnje i miješajte dok se ne otopi karmelizirani sloj nastao tokom pečenja.Ako želite gušći umak u smjesu stavite malo škrobnog brašna otopljenog u vodi.Prokuhajte da se umak poveže i začinite.

No comments:

Recepti Headline Animator